Uncategorized

Wat kan je met kinderen doen in de vakantie?

Gezin

Veel ouders vragen zich af wat ze kunnen doen samen of apart van hun kinderen om ze te vermaken. Zo ben je tijdens de vakantie continu op elkaars lip en zullen de alledaagse dingen zoals lezen en met speelgoed spelen langzamerhand vervelen. De vraag of en wanneer je een kinderopvang moet regelen is vaak ook niet van toepassing in vakanties.  Daarom is het als ouder verstandig om een paar ideeën of activiteiten te verzamelen om jouw kinderen te vermaken en daarnaast om zelf tot rust te komen. 

Samen is beter dan alleen 

Tijdens werkdagen is het handig om je kind zelfstandig te leren spelen en simpelweg alleen te leren zijn. Zo kan jij je werk doen en jouw kind kan zijn eigen ding doen. Wanneer het vakantie is, kan je echter beter samen dingen met je kind ondernemen. Al is het samen met speelgoed spelen of samen lezen. Vakantie is voor veel kinderen iets om naar uit te kijken. Het is een tijd om met familie door te brengen en samen plezier te hebben.  

Activiteiten ondernemen 

Door op vakantie of alleen al naar een pretpark of museum te gaan, is er niet alleen afleiding voor het kind, maar ook nieuwe ervaringen en mensen. Zo verbreed je niet alleen hun kennis en inzicht in de wereld, maar stimuleer je ook hun nieuwsgierigheid naar dingen zoals kunst en cultuur op jonge leeftijd. Want wat de activiteit ook is, voor je kind zal de ervaring waardevolle momenten geven en daarnaast ben je er als ouder er ook even uit.  

Socialisatie voor kind 

De volgende keer dat je kind aan je vraagt of hij of zij bij zijn vriendje of vriendinnetje mag logeren, zeg dan ja. Socialisatie voor een kind is enorm van belang. Dit leert je kind ook al op de BSO of kinderopvang. Helaas is bijvoorbeeld de kinderopvang in Groningen in vakanties vaak gesloten. Door zich aan te passen aan anderen en om emoties en reacties van anderen te zien, wordt de innerlijke ontwikkeling van het kind op een positieve manier gestimuleerd. Wat als voordeel daarbij komt is dat je zelf uitrust als je kind even zich ergens anders vermaakt en als je kind thuiskomt deze vaak al genoeg energie heeft gegeven en dus niet al te druk meer is. Hierbij  genoeg redenen om je kind structuur en ervaringen te kunnen bieden om de vakantie voor jezelf en jouw kind goed door te komen.